• Pokličite: 051 228 441

Na kaj paziti pred nakupom bojlerja

Na kaj paziti pred nakupom bojlerja

Pred nakupom novega bojlerja preverite njegove dimenzije, da vam bo pasal na želeno mesto. Svetujemo vam, da se pred tem posvetujete z nami, predvsem pa je priporočljiv predogled situacije na domu.

Pri izbiri bojlerja je pomembno, da izberemo primerno velikost. Manjši bojler, s kapaciteto 50l, je ob normalni uporabi tople vode, primeren za 3 osebe. Večji bojler, s kapaciteto 80l, je primeren za 3-5 oseb, za večjo družino oz. ob večji porabi tople vode pa potrebujete bojler s kapaciteto nad 120l.

Prav tako je pri nakupu ustreznega bojlerja pomembna izbira grelcev. Obstajajo klasični grelci in magnezijevi enojni ali dvojni grelci. Bojlerji z dvojnim grelcem, imajo dva prekata za vodo, zato so učinkovitejši ter bolj ekonomični.

Bojlerji so lahko opremljeni z mehanskim ali elektronskiim upravljanjem. Nekateri še vedno prisegajo na mehanske, ker so bolj zanesljivi in redko odpovedo, medtem ko bojlerji z elektronskim upravljanjem nudijo več udobja, tedenske programe, nekateri imajo tudi možnost sprotnega učenja porabe tople vode.

Pri vsaki novi montaži ali menjavi bojlerja je potrebno preveriti steno na katero bo bojler obešen. Pri montaži moramo biti pozorniti na stene iz starih in slabih materialov, saj je potrebno pred montažo ustrezno ojačati nosilce bojlerja.

Pred menjavo staro za novo je potrebno preveriti ali se da v stanovanju zapreti vodo. Najbolje je, da imate v stanovanju ventil, s katerim lahko zaprete dovod hladne vode. Več usklajevanja je potrebno pri stanovanjih v bloku, ki nimajo možnosti zapiranja vode za lastno stanovanje. Takrat se je potrebno dogovoriti in zapreti ventil, za določen čas, za vsa stanovanja.

Pri menjavi novega električnega bojlerja s starim, plinskim, mora pooblaščena oseba za plin zapreti dovod plina.

Prav tako je pomembno, da morata biti vtičnica ali priključnica nameščeni po standardu za kopalnice.