Steklokeramična plošča deluje s pomočjo električnega tokokroga, ki se nahaja pod stekleno površino. Na površini stekla so označene kuhalne cone, na katere se postavi posoda z živilom.
Ko vklopimo kuhalno ploščo, električni tok potuje skozi grelno žico, ki se nahaja pod kuhalno cono. Grelna žica oddaja toploto, ki se prenaša skozi stekleno površino na posodo z živilom. Sistem upravljanja kuhalne plošče skrbi za uravnavanje temperature, da se hrana enakomerno in učinkovito segreje.
Pri steklokeramičnih ploščah se uporablja infrardeče sevanje, ki je lahko tudi v obliki halogenskih žarnic ali LED diod. Infrardeče sevanje deluje tako, da grelna žica oddaja toploto v obliki elektromagnetnega sevanja, ki segreje posodo in hrano.
Steklokeramične plošče so priljubljene zaradi svoje enostavnosti uporabe in čiščenja, saj je površina stekla ravna in brez štrlečih delov. Poleg tega se hitro segrejejo in omogočajo natančno uravnavanje temperature.