• Pokličite: 051 228 441

Kako deluje indukcijska kuhalna plošča

Kako deluje indukcijska kuhalna plošča

Indukcijska kuhalna plošča deluje na osnovi elektromagnetne indukcije. Plošča ustvarja magnetno polje, ki spodbuja električne tokove v kuhinjski posodi z magnetnim dnom. Ti tokovi segrejejo posodo, medtem ko se plošča sama ne segreje.

Električna energija, ki jo ustvarja kuhalna plošča, se pretvori v elektromagnetno polje, ki deluje na železne ione v posodi. Zaradi tega se posoda segreje, ko se v njej pojavi električni tok. Ker posoda sama postane grelna površina, se hrana kuha hitreje in z manjšo izgubo energije.

Pri indukcijski kuhalni plošči se temperatura posode uravnava preko elektronskega krmiljenja. To pomeni, da lahko z natančnostjo nastavite želeno temperaturo za kuhanje hrane.

Pomembno je omeniti, da indukcijska kuhalna plošča deluje le s posodami, ki imajo magnetno dno. To je posledica delovanja elektromagnetnega polja, ki segreva samo posodo, ne pa tudi same plošče.

Posode iz nerjavečega jekla, litega železa in nekaterih drugih kovin so primerne za uporabo na indukcijski plošči, medtem ko so posode iz aluminija ali bakra neprimerne za uporabo.